The Duck Syndrome sau dorinta de a le avea pe toate

Am citit de curand despre acest concept care s-a innascut in campusul prestigioasei Stanford University, loc unde aparent studentii sunt fericiti si relaxati, dar care ascunde in spate o munca si o concurenta acerba. Ce este „the duck syndrome”?  Imaginati-va o rata care se plimba pe lac. Pare ca se plimba linistita, senina si calma. Apoi daca ne uitam sub apa vedem ca da agitat si frenetic din labe. Asa si noi oamenii afisam siguranta, calmitate si ambitie, dar in spate se afla multa munca si desigur stres. Ne dorim sa fim parinti iubitori, sa fim buni profesionisti, sa fim alaturi de prietenii nostri si sa facem fata cu succes la toate provocarile. Dar pana cand putem sustine acest ritm?

Vorbim despre echilibru intre viata de familie si cea profesionala, dar fragilitatea acestui subiect se transforma intr-o alta provocare. Cum putem lucra cu noi pentru ca ceea ce ne dorim sa nu ne acapereze si scopul sa fie pierdut din vedere? Iata cateva idei pentru a ne tempera ritmul cand simtim ca inotam si inotam, dar nu mai zarim nici un mal:

  • Recunoaste-ti limitele. Fii atent la primele semnale pe care corpul si mintea ti le ofera. Din dorinta a le avea pe toate ajungem sa ne ignoram tocmai pe noi si pierdem din vedere primele indicii ale epuizarii. Invata sa iti oferi adevarate momente de odihna si relaxare, fara orice sursa de stres fie ea e-mail, telefon sau copii. Construieste-ti momentele pentru tine.
  • Creaza o structura in programul zilnic. Desi multi oameni cand se gandesc la structura o asociaza cu o ingradire, crearea unui program zilnic ce contine in mod delimitat spatiu pentru tot ce este important in viata noastra ne ofera mai putin stres, mai multa siguranta si incredere. Daca ne propunem ca prima ora a zilei sa fie pentru studiu si informare, sa avem ore speciale pentru sot/sotie si ore pentru joaca cu copii etc., desi pare ca vom crea o rutina fortata este de fapt un antrenament al mintii pentru a reusi sa separe cu succes fiecare felie importanta a vietii.
  • Invata sa visezi. Cea mai buna resursa de energie se gaseste tot in noi. Suntem suficienti de capabili ca folosindu-ne imaginatia si creativitatea sa evadam in orice moment in locul in care ne dorim sau sa simtim ceea avem nevoie. Vizualizarea este un instrument minunat pentru a ne intari fortele, pentru a ne pozitiona intr-o anumita stare sau pentru a retrai momente dragi. Foloseste-o atunci cand ai nevoie de motivare si proiecteaza-te in acel moment de succes, foloseste-o cand ai nevoie de o pauza si evadeaza in locul tau preferat. Prin exercitiu o sa iti devina foarte usor si in control sa iti folosesti imaginatia ca pe un bun prieten de calatorie.
  • Ai mereu in vedere prioritatile. De multe ori la inceputul zilei ne propunem sa realizam anumite activitati si sfarsim sa ne ocupam de cu totul altceva. Evalueaza mereu ce este important pentru tine acum si ce impact are asupra obiectivelor tale. Cand iti cunosti prioritatile si planul final pe care il urmaresti lucrurile vin mai usor de la sine, sunt mai asezate si mai usor de realizat. 

Si as mai adauga ca poate cel mai mare dusman al stresului este joaca! Exista inca in fiecare din noi un copil care stie sa rada, sa se joace, sa se bucure de bucuria celor din jur si sa isi doreasca sa descopere mereu lucruri noi. Trebuie doar sa vrem sa accesam acest loc magic al copilariei si jocului pentru ca noi ca adulti sa ajungem mai lin si mai senini catre succesul si echilibrul la care muncim atat.

Vom vorbi despre toate acestea si vom descoperi lucrurile care ne fac sa dam frenetic din picioare pentru a simti ca traim viata pe care ne-o dorim la workshop-ul din 30 iunie dedicat femeilor care au dorinta de a le avea pe toate.

Reclame

Posted on iunie 14, 2012, in dezvoltare personala. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: