Cum poti incepe sa practici coaching-ul?

Pentru a exercita cu maiestrie coaching-ul, ca in orice profesie, cea mai importanta este practica. Poate mai mult decat in alte domenii, deoarece este o profesie relativ noua, in care piata inca se educa, apare necesitatea respectarii unei conduite, a unei etici si competente specifice activitatii de coaching. ICF (International Coach Federation) vine in sprijinul celor scrise mai sus, iar echipa capitolului local a luat initiativa de a crea un spatiu profesionist, dedicat celor care sunt la inceput de drum in aceasta meserie sau celor care doresc sa practice si sa exerseze coaching-ul urmarind competentele cerute de ICF.

Asa a pornit programul de supervizare organizat de ICF Romania, care contine 12 sesiuni, fiecare intalnire fiind orientata pe intelegerea si practicarea celor 11 competente ale codului etic si standardelor respectate de ICF. La sfarsitul lunii noiembrie a avut loc a doua sesiune a grupului, cu aceasta ocazie incepand si experienta mea in calitate de supervizor a grupului. Despre cum a decurs intalnirea si ce urmeaza puteti gasi detalii pe http://www.coachfederation.ro/ . Mai jos am expus experienta mea vazuta ca o provocare si ca o poveste frumoasa a unei intalniri cu colegi dornici sa invete, sa experimenteze si sa descopere lucruri noi despre ei si coaching:

„Ușor-ușor ne pregătim de sărbători, moment al întâlnirilor cu cei dragi, al amintirilor din copilărie, al poveștilor și al clipelor călduroase în jurul bradului de Crăciun. În acest spirit ne-am adunat la a doua sesiune de supervizare din cadrul capitolului local, unde ne aștepta împodobit un braduț frumos.

În această a doua întalnire am clarificat și practicat cea de-a doua competență, dedicată creării încrederii și intimității cu clientul.

Atât în viața personală cât și profesională trăim într-un spațiu al relațiilor. Cum putem face ca aceste relații să fie autentice, sincere, pline de respect și încredere? Care este procesul prin care de la primul contact cu clientul și de-a lungul întregii relații putem păstra și îmbogăți această legatură? În  tot acest cadru sigur pe care îl creăm și oferim clientului apare desigur  una din abilitățile de bază ale unui coach și anume orientarea către client. Delimitarea clară a propriilor percepții despre viață și demonstrarea respectului pentru personalitatea, principiile și stilul de viață al clientului, oferind suport în provocările pe care le are de depășit. Sinceritatea și preocuparea continuă pentru binele și viitorul clientului pun bazele unei relații sănătoase care devine motorul întregului proces de coaching.

Și pentru că prin practică descoperi și evoluezi, așa și cei nouă participanți la sesiune și-au exersat această abilitate având pe rând rol de coach, client și observator.  Feedback-ul primit — atât de la fiecare participant cât și de la cei doi supervizori — a venit să sublinieze competența discutată și importanța prezenței și energiei unui coach în timpul unei sesiuni.

Suntem încă la început de drum, dar cu fiecare întâlnire fiecare plecăm acasa cu un gând, cu o percepție nouă, cu dorința de a învăța și practica mai mult, lucru valabil inclusiv pentru supervizori.

Este o provocare să poți asista și asculta astfel de sesiuni urmărind cum în cadrul unei sesiuni  de doar 10-15 minute colegi minunati instrumentează diverse competențe, creând un spațiu sigur și de încredere în care relatia creste, se dezvoltă”. Monica Nicolescu CPC

Reclame

Posted on decembrie 14, 2011, in dezvoltare personala and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: