Proactiv vs Reactiv

Cum influenteaza felul in care ne comportam lucrurile care ni se intampla in viata? Cum putem dobandi o atitudine sigura si relaxata in fata provocarilor? Cum putem deveni proactivi?

A fi proactiv inseamna a controla o situatie actionand si nu asteptand sa reactionezi dupa ce a avut loc. A fi proactiv inseamna sa anticipezi problemele, schimbarile si nevoile, pregatindu-te pentru ce ar putea urma. Cand ne gandim la o persoana proactiva vedem imaginea unui individ cu un nivel al stresului scazut, care pare ca se descurca in orice situatie. Deseori pare a fi o persona norocoasa in viata si in business, dar acest noroc este construit prin felul in care o persoana proactiva gandeste.

In opozitie, comportamentul reactiv se bazeaza pe o gandire aflata mereu in criza, cautand solutii dupa ce problemele deja au aparut. Tipul acesta de oameni reactioneaza la situatie dupa ce se intampla in loc sa o previna. O persoana reactiva este de obicei sub continuu stres. Isi petrece mult timp rezolvand criza si nu este o persoana deschisa la schimbari. In loc sa preia controlul si sa faca lucrurile sa functioneze el doar va ajusta o situatie sau va astepta ca solutia sa vina din alta parte.

Uitandu-ne cum aceste doua compoortamente sunt reflectate in munca noastra putem vedea ca angajatii proactivi nu au nevoie sa li se spuna sa actioneze, nu au nevoie de instructiuni detaliate. Nu numai ca se pot adapta schimbarilor in organizatie, ei le pot initia. Sunt energici si sunt capabili sa preia fraiele unei situatii dificile. Traiesc cu sentimentul ca totul este posibil si ca exista solutii pentru orice problema. Cheia este sa iti asumi responsabilitatea pentru alegerile si consecintele ce urmeaza.

Deci, o persoana proactiva preia initiativa in viata realizand ca deciziile (si cum acestea se aliniaza principiilor lui de viata) sunt factorul determinant pentru eficienta vietii lui.

Ce putem face pentru a deveni proactivi este sa ne folosim cunostintele si experienta si sa ne intrebam ce este posibil sa se intample, care sunt punctele sensibile care ar putea genera o criza. Apoi reactionam inainte ca aceasta sa se petreaca. Un alt pas este sa ne concentram energia pentru a ne ridica peste dificultatile momentului, sa vedem imaginea de ansamblu si sa facem schimbarile de care avem nevoie. De asemenea ne putem uita la partea pozitiva a situatiei, putem  lua provocarea ca pe un joc unde noi putem participa si invata. In felul acesta lucrurile nu vor mai parea atat de dificile si de stresante.

Gandirea proactiva ne da puterea de a merge mai departe, de a cauta teluri noi si a ne focusa energia in mod pozitiv. Este alegerea de a nu ramane blocat intr-o anumita problema, ci de a accepta situatia si a actiona in consecinta. Identificand motivul rezistentei la schimbare, ce ne trage inapoi si de ce anume avem nevoie pentru a merge mai departe putem faci pasii spre a fi proactivi. Ce determina constientizarea acestei nevoi de schimbare ramane de discutat intr-un post viitor.

Reclame

Posted on noiembrie 4, 2011, in dezvoltare personala and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: